@vaazky @freezie__ @kwasemodo

Hudobné duo Vážky tvorí hudobníčka a skladateľka Freezie (Timea Jazudeková) a hudobník, skladateľ Filip Dočekal. Hrajú vlastnú tvorbu v slovenskom a anglickom jazyku v sprievode Indie pop-rockovej hudby.

Freezie sa venuje hudbe už od malička, viedli ju k tomu rodičia. Najskôr začala hrať na klavíri a spievať. Na strednej škole sa sama priučila hre na gitaru a s tým prišla aj vlastná tvorba. Inšpiruje ju život. Každý deň prináša hocičo, na čo sa pozrie alebo čo ju zaujme po sluchovej stránke. Zameriava sa na rôzne každodennosti, ktoré v tej chvíli uzrie ako výnimočné. Freezie hľadá inšpiráciu aj vo vlastnom prežívaní, či v ľuďoch. Spomedzi interpretov je to viacero mien, no predovšetkým z alternatívnej scény, napr. z alternatívneho rocku.

Najbližšia ,,osoba“, ktorej Freezie najviac dôveruje, je hudba. Do nej vloží všetko. Preto piesne zväčša vznikajú, keď sa potrebuje vyventilovať zo svojich emócií. Ale prichádzajú aj úplnou náhodou. Občas aj vo sne. Vtedy hneď ráno po prebudení dostáva skladbu z hlavy do reálnej podoby.

Aj Filipa priviedli k hudbe rodičia a k nástrojom hudobný sluch. Na bicie začal hrať pred viac ako štyrmi rokmi. Okrem toho však hrá aj na gitare a venuje sa hudobnej produkcii.

S nápadom spolupráce s Freezie prišiel Filip, keď ju videl spievať a hrať. Oslovil ju, či nechce bubeníka a ona chcela. Spočiatku nemali kde a kedy skúšať. Prvý koncert si zahrali v rámci buskingu na ulici bez akéhokoľvek nácviku. Jednoducho išli na istotu a vyšlo to. Cvičiť nakoniec ani nepotrebovali. Veľmi dobre medzi nimi funguje komunikácia a rozumejú si aj po hudobnej stránke.

Momentálne sa snažia obohatiť duo o viacero členov. Zavolali k sebe ďalšieho gitaristu a basgitaristu. Snažia sa dať dokopy piesne od Freezie a doplniť ich o nápady. Keď sa im podarí, radi by všetko nahrali a vyniesli na svetlo sveta.

Niektoré skladby ako Správny cieľ, Človek, V zajatí, či ďalšie cover verzie je možné vypočuť si na Freezienom Youtube kanáli.